TAKIE CUDA SIĘ ZDARZAJĄ

SUCH MIRACLES DO HAPPEN

Pewnego dnia, wszystkie figury w okolicy ożywają. Wychodzą z przydrożnych kapliczek, opuszczają postumenty i nieśpiesznie ruszają przed siebie, wszystkie w tym samym kierunku. Nie zatrzymują się nawet na chwilę. Ludzie z rosnącym niepokojem obserwują to zjawisko. Nikt z nich nie wie, dlaczego figury odchodzą i dokąd zmierzają. Tylko mała dziewczynka, o ciele bez kości, zachwyca się pochodem niezwykłych postaci. Bez mięśni idą, choć iść nie powinny. Jakie to dziwne!

  • Gatunek: Animowany
  • Kraj produkcji: Polska
  • Czas trwania: 14
  • Rok produkcji: 2023
  • Kolor: kolorowy

Reżyseria: Barbara Rupik

Scenariusz: Barbara Rupik

Muzyka: Barbara Rupik

Montaż: Barbara Rupik

Dźwięk: Barbara Rupik

Produkcja: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna

Zwiastun

O reżyserze:

Barbara Rupik

Barbara Rupik

Barbara Rupik (ur. 1992) – reżyserka filmów animowanych. Ukończyła Akademię Sztuk Pięknych w Katowicach oraz Państwową Wyższą Szkołę Filmową, Telewizyjną i Teatralną w Łodzi. Jej krótkometrażowy film „Duszyczka” (2019) miał premierę na 72. Festiwalu Filmowym w Cannes, gdzie
zdobył III nagrodę Cinéfondation. Jest także autorką animacji poklatkowych w filmie fabularnym Agnieszki Smoczyńskiej „Silent Twins” (2022)

Filmografia:

2017 – Incarnation
2018 – They Saw a Great Sign In Heaven
2019 – The Little Soul
2020 – Obverse and Reverse

Na festiwalach:

63th Krakow Film Festival, 2023, Poland, 2023 (konkurs)

63th Krakow Film Festival, 2023, Poland, 2023 (konkurs)

Annecy International Animation Film Festival, France, 2023 (konkurs)

Międzynarodowy Festiwal Filmów Animowanych ANIMATOR 2023, Poland, 2023 (konkurs)

13th StopTrik International Film Festival, Slovenia, 2023 (konkurs)

Animatou Geneva Animation Festival 2023, Switzerland, 2023 (konkurs)

23. Un Festival C’est Trop Court 2023, France, 2023 (konkurs)

66th International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film – DOK Leipzig 2023, Germany, 2023 (Golden Dove Short Film)

Riga International Film Festival 2023, Latvia, 2023 (Best Short Film Award)

25th Belo Horizonte International Short Film Festival, Brazil, 2023 (konkurs)

64th International Film Festival BRNO16, Czech Republic, 2023 (Special Mention)

25th Bucheon International Animation Festival 2023, South Korea, 2023 (konkurs)

42nd Uppsala Short Film Festival, Sweden, 2023 (konkurs)

46th Denver Film Festival, USA, 2023 (konkurs)

37th Leeds International Film Festival, United Kingdom, 2023 (Special Mention)

2023 PÖFF Shorts, Estonia, 2023 (konkurs)

Manchester Animation Festival 2023, United Kingdom, 2023 (konkurs)

London International Animation Festival 2023, United Kingdom, 2023 (konkurs)

Animateka 2023 International Animation Festival, Slovenia, 2023 (konkurs)

Phenomena Festival 2023, Brazil, 2023 (konkurs)

Paris International Animation Film Festival 2024, France, 2024 (konkurs)

36th Premiers Plans Film Festival, France, 2024 (konkurs)

36th Premiers Plans Film Festival, France, 2024 (konkurs)

Anima 2024, the 43rd Brussels International Animation Film Festival, Belgium, 2024 (konkurs)

46th Clermont-Ferrand Short Film Festival 2024, France, 2024 (konkurs)